Activitat

Xats a la Fundació: Ignacio Martínez de Pisón i Gabino Diego parlaran sobre antiherois

Data
24 Abril 2019
Centre
Centre Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23, València

El novel·lista Ignacio Martínez de Pisón i l’actor Gabino Diego seran els protagonistes d’un nou lliurament de XATS a la Fundació, un certamen organitzat pels creadors de VLC Negra i la Fundació Bancaixa que proposa converses sobre temes d’interés social entre un escriptor consagrat i un personatge rellevant de la societat. El tercer lliurament de la temporada de XATS posa sobre la taula un tema del qual alguna cosa sabem els espanyols: “País d’antiherois”.

“Un país de Sancho Panzas”

Segons Santiago Álvarez, codirector de XATS a la Fundació, “el nostre és més un país de Sancho Panzas que de Quijotes. La nostra llarga història camina braç a braç amb la misèria, la lluita contra la desgràcia. Hi ha un tipus d’heroi molt recognoscible per nosaltres, persones modestes en silenciosa pugna amb l’adversitat i el mal, davant el qual no poden fer una altra cosa que entropessar, caure, alçar-se i riure’s de si mateixos. Estos herois modestos ens envolten diàriament, viuen entre els nostres amics, en les nostres família. Però per ventura no som antiherois tots?

L’antiheroi és una figura present en la literatura de Martínez de Pisón, les últimes novel·les de la qual són La buena reputación (2014), Derecho natural (2017) i Filek: el estafador que engañó a Franco (2018), totes publicades per Seix Barral. Per part seua, l’actor Gabino Diego també té experiència amb la figura de l’antiheroi, perquè ha encarnat a diversos al llarg de la seua dilatada trajectòria.

En XATS #01, Rosa Montero i JM Mulet van parlar sobre com ‘Sobreviure a la posverdad’, mentre que en XATS #02, Susan Orlean i Marta Robles van conversar sobre ‘La maledicció de la ignorància’. Totes dues trobades van ser seguides per nombrós públic, que amb la seua assistència està consolidant unes trobades que han nascut amb vocació de continuïtat.

Martínez de Pisón, una àmplia trajectòria com a novel·lista i guionista

Després de la seua primera novel·la La ternura del dragón (1984), que va obtindre el premi Casino de Mieres, es va dedicar de ple a la literatura. Va adaptar al cinema la seua novel·la Carreteras Secundarias (Emilio Martínez Lázaro, 1987), per la qual cosa va ser candidat al Goya. El realitzador francés Manuel Poirier va tornar a portar esta novel·la a la pantalla gran sota el títol de Chemins de traverse. Va escriure també al costat d’Emilio Martínez Lázaro el guió de Las trece rosas, que també va ser candidat a millor guió original en els Goya i és coautor, al costat de Fernando Trueba, del guió de Chico & Rita, la pel·lícula d’animació dirigida per Fernando Trueba, Javier Mariscal i Tono Errando. Les seues novel·les han sigut traduïdes a una dotzena d’idiomes.

Gabino Diego, actor de cinema i de teatre

Es va iniciar al cinema a l’edat de dèsset anys per casualitat, quan es va presentar a una prova per a un paper de la pel·lícula Las bicicletas son pera el verano. Títols com El viaje a ninguna parte (premi Luis Buñuel), ¡Ay, Carmela! (Goya al millor actor secundari) o El rey pasmado li van convertir en una figura del cinema espanyol. En 1996 treballa en El amor perjudica seriamente la salud, dirigida per Manuel Gómez Pereira, i en 1998 protagonitza La hora de los valientes, d’Antonio Mercero. Ha estat diverses vegades nominat als Goya. És molt recordat el paper que li va donar Santiago Segura en Torrente 2: misión en Marbella. Actualment viu bolcat en les taules com a còmic i actor de diversos muntatges teatrals, com El intercambio i el seu més recent El desgüace de las musas.

Lloc, data i hora

La trobada tindrà lloc el pròxim dimecres 24 d’abril, a les 19:30 h, en Fundació Bancaixa (General Tovar, 3). L’accés és lliure, limitat a l’aforament.

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.