Exposició

Fernando Botero. Sensualitat i melancolia

Data
Del 10/03/2023 al 03/09/2023
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
Horari

De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.

Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.

Normes de visita a l'exposició.

Entrades

General: 7 euros.

Reduïda: 4 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys i famílies nombroses).

Gratuïta (menors de 12 anys).

Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23). Cada entrada permet l'accés a totes les exposicions vigents en aquest moment en la Fundació Bancaixa.

Les entrades són vàlides durant el mateix dia de compra fins a l'horari de tancament. Per a garantir nou accés a les exposicions en la mateixa jornada, s'haurà d'informar a la taquilla per a identificació del visitant.

Visites comentades

Públic general

  • Duració: 50 minuts.
  • Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
  • Preu: 5€ + Entrada exposició.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

Grups

  • Duració: 50 minuts.
  • Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
  • Aforament màxim 25 persones.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

La Fundació Bancaixa presenta l’exposició Fernando Botero. Sensualitat i melancolia, la primera retrospectiva a València de l’artista colombià, considerat una de les figures més destacades del panorama artístic internacional. La mostra ofereix un recorregut per la seua producció artística al llarg de set dècades, des de les seues primeres creacions en els anys 60, realitzades durant la seua època a Nova York, fins a peces de 2022.

L’exposició, comisariada por Marisa Oropesa, revela la coherència i evolució de l’univers creatiu de Botero, un univers que va començar a construir a l’inici de la seua trajectòria artística, allunyant-se de corrents estilístics imperants en el seu moment com el action painting o l’informalisme i decantant-se per la figuració.

La mostra està integrada per 45 obres entre pintures, dibuixos, aquarel·les i escultures, presentant-se la majoria d’elles per primera vegada a València. Les obres, procedents de la Galeria El Museu de Bogotà, la Galeria Fernando Pradilla a Madrid i de col·leccions institucionals i particulars, mostren l’essència de les seues creences pictòriques i d’una estètica reconeguda com boterismo, basada en el seu particular ús del volum en les formes i del color vibrant en les seues obres.

El recorregut per la sala s’articula en cinc seccions que responen a les temàtiques centrals de tota la seua obra: carnestoltes, circ i ball; el plein air; naturalesa morta; univers femení; i el nu. Són tots ells temes recurrents en les seues creacions que estan vinculats a les seues arrels colombianes i a la importància de les relacions humanes. Les diferents escenes que es poden contemplar en l’exposició mostren la capacitat de Fernando Botero per a abordar en les seues composicions els grans temes de la història de l’art i, al mateix temps, escenes de la vida quotidiana.

En les seues obres, presències immenses s’intercalen amb miniatures en espais reals o inventats que a vegades semblen decorats. Botero crea en la tela un conjunt que sembla massiu i juga amb els diferents plans i les proporcions dels objectes i els personatges que formen la composició, i que gaudeixen d’una integritat volumètrica. Es tracta d’un joc de plans i proporcions que a vegades produeix un efecte naïf, que retrotrau a la pintura de Le Douanier Rousseau.

La mostra compta també amb la projecció del documental ‘El món rotund de Fernando Botero’, del programa ‘Imprescindibles’, cedit per RTVE. Coincidint amb l’exposició s’ha editat un catàleg que recull la reproducció de les obres exposades, acompanyades dels textos de la comissària i de Begoña Torres, directora del Museu Lázaro Galdiano a Madrid.

L’exposició Fernando Botero. Sensualitat i melancolia, que compta amb la col·laboració de A&G, pot visitar-se en la seu de la Fundació Bancaixa a València (Plaça Tetuan, 23) del 10 de març al 3 de setembre de 2023. Dins del seu programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa oferirà visites comentades de la mà d’un expert especialista en art i mediació cultural.

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Vídeos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Documents

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.