Exposició

Ignacio Zuloaga. Caràcter i emoció

Data
Del 13/04/2018 al 26/08/2018
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23, València

Fundació Bancaixa presenta Zuloaga. Caràcter i emoció, la primera exposició monogràfica que es realitza a València del pintor basc, un dels artistes clau en el canvi del segle XIX al XX europeu. La mostra proposa un recorregut exhaustiu per l’obra de Zuloaga a través d’una selecció de 66 llenços que ofereixen una revisió retrospectiva de la seva trajectòria amb obres datades entre 1888 -quan l’artista comptava amb 18 anys- i 1945, l’any de la seva mort. Realitzada amb la col·laboració del Museu Ignacio Zuloaga a Pedraza i la seva presidenta, la néta del pintor María Rosa Suárez Zuloaga, l’exposició descobreix al públic una part important d’obra inèdita de l’artista.

Zuloaga. Caràcter i emoció, comisariada per Sofia Barrón i Carlos Alonso, revisa períodes crucials en la seva pintura: la seva etapa de formació en el París dels ismes finiseculares; la seva maduració reprenent procediments clàssics i afirmant, com els seus mestres, a Velázquez, Ribera, Zurbarán, Goya i el seu admirat Greco; i la conformació a través de la seva pintura d’una part de la identitat espanyola de l’època. L’exposició mostra al Zuloaga retratista -amb retrats de personatges anònims, de l’aristocràcia i la burgesia espanyoles, retrats d’empremta oficial, de col·legues de professió i coetanis de la cultura i la intel·lectualitat, i retrats intimistes de la seva família- i també al pintor de paisatges amb Castella com a teló de fons.

L’exposició reuneix obra de 29 prestadors entre els quals es troben la col·lecció de la família dipositada en el Museu Ignacio Zuloaga; així com col·leccions particulars i institucionals com les del Museu Centre d’Art Reina Sofia, Museu de Belles arts de Bilbao, Real Acadèmia de Belles arts de Sant Fernando, Museu Sant Telmo, Col·lecció Iberdrola, Patrimoni Històric de la Universitat Complutense de Madrid, Diputació Foral de Guipúscoa, Museu Carmen Thyssen Màlaga, Museu Basc de Bilbao, Museu Nacional d’Art de Catalunya, i Museu de Segòvia.

Amb motiu de la mostra, s’ha editat un catàleg que reprodueix les obres presentades en l’exposició, així com documents i fotografies dels arxius familiars, i que presenta textos inèdits de recerca sobre Zuloaga signats pels comissaris Sofia Barrón i Carlos Alonso, Isabel Justo, José Vallejo Prieto, Isabel Justo i Mariano Gómez de Cas.

Com a activitat complementària a la mostra es van a desenvolupar tallers en els quals s’acostarà l’art de Zuloaga a persones majors amb mobilitat reduïda a través d’una activitat que es desenvoluparà en residències i centres de dia. L’exposició compta amb visites guiades gratuïtes els divendres i dissabtes a les 19 hores a les quals cal inscriure’s a través del correu visitasguiadas@fundacionbancaja.es.

L’exposició pot visitar-se a la seu de la Fundació Bancaixa a València (Plaça Tetuán, 23) amb entrada gratuïta de dimarts a diumenge de 10 a 14 i de 17 a 21 hores, i els dilluns de 10 a 14 hores. Tota la informació sobre la mostra es pot consultar en www.fundacionbancaja.es

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Vídeos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.