Exposició

La Nit Somniada. Joguets d’Època (1900-1970)

Data
Del 26/01/2010 al 28/03/2010
Centre
Sala d'exposicions "Casa Garcerán"
Colón, 23, Segorbe
 
Bancaixa presenta en Segorbe l’exposició La Nit Somniada. Joguets d’Època (1900-1970), que mostra una col·lecció de joguets, cartells, historietes, material publicitari i fotografies retrospectives de xiquets amb joguets. L’exposició romandrà oberta al públic des del 26 de gener fins el 28 de març de 2010.
 
L’exposició situa el visitant davant d’una recopilació de records i vivències d’èpoques passades, sempre entorn del món del joguet i amb la Nit de Reis com a gran protagonista. Més de 300 elements integren l’exposició amb objectes representatius d’infàncies passades en les seues múltiples varietats: sofisticats, senzills, tradicionals, populars, creatius, costumistes, educatius, somiadors.
 
Les peces mostrades no sols reunixen valors nostàlgics, sinó també socials, històrics i inclús monetaris. La Nit Somniada pretén mostrar la rellevància social, comercial i mediàtica de la festivitat del dia de Reis, cita en el calendari a què porta el record dels joguets de la infància, almenys durant els últims 150 anys en els països de tradició catòlica.
 
Junt amb els joguets, l’exposició oferix també alguns testimonis gràfics realitzats durant les festes del dia de Reis i dates posteriors amb fotografies que en l’actualitat tenen una gran rellevància documental.
 
L’exposició comprén un ampli període, des de 1900 a 1970, mostrant també l’evolució del joguet amb el pas de les dècades. La vinculació de La Nit Somniada amb els records de distintes generacions permet que la mostra desperte l’interés dels xiquets, però també dels més majors.
L’origen de la Nit de Reis

El mite dels Reis Mags té el seu origen en la Bíblia, on apareixen mencionats per primera i única vegada en l’Evangeli segons Sant Mateu. El text no fa menció al nombre de majestats ni tampoc a la seua procedència. La tradició més ancestral parla d’un origen Oriental i que eren tres els seus components: Melcior, Gaspar i Baltasar. Una estrela els hauria guiat fins a la ciutat de Betlem per a adorar el Xiquet Jesús. Eren portadors de tres presents: or (que representava el seu origen real), encens (que representava la seua naturalesa divina) i mirra (un compost embalsamador per als morts, que presagiava el patiment i la mort de Jesús). La tradició els descriu com a reis bondadosos amb presents per a tots, assignant-los un nom i uns trets específics.

 
No és fins a la mitat del segle XIX quan els Reis Mags seran representats com a portadors de joguets per als xiquets. En un primer moment els obsequis que ocasionen tenen un marcat caràcter pràctic. Gaspar era l’encarregat dels caramels o llepolies, i també d’altres aliments com la mel i els fruites seques. Melcior es preocupava obsequiar amb roba i sabates. I Baltasar era el cigró negre, el responsable d’assenyalar als xiquets de conducta irresponsable, als que obsequiava amb carbó, llenya o pedres.
 
La llegenda més estesa explica que els Reis Mags, per a poder dur a terme la labor d’entrega dels joguets, comptaven amb l’ajuda d’uns diminuts donyets que els informaven del comportament de cada xiquet. Estos havien de col·locar els seus sabates netes en el balcó la nit del 5 de gener. I junt amb ells, situar un poc d’aigua, alguna peça de fruita i un poc d’herba per a alleujar l’esforç dels Reis Mags i el dels seus camells.
 
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.