Exposició

Orphanus Custoditus. 600 aniversario del Colegio Imperial de Niños Huérfanos de San Vicente Ferrer

Data
Del 19/01/2011 al 20/03/2011
Centre
Sala de Exposiciones Glorieta de Sagunto
, Sagunt
 
Bancaixa presenta a Sagunt la mostra Orphanus Custoditus, una exposició que saca a la llum la col·lecció artística del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens de Sant Vicent Ferrer en el marc del seu 600 aniversari, contextualitzant les diferents èpoques en què la institució beneficoeducativa ha desenvolupat la seua obra social. La mostra trasllada a la societat la labor realitzada en pro de la infància desfavorida, al llarg dels seus sis segles d’història, a través d’una selecció de pintura, taulelleria i documentació, junt amb altres importants peces de la institució com la major relíquia de Sant Vicent Ferrer existent a Espanya, l’os ràdio del braç dret, tot això propietat del Col·legi Imperial.
 
Comisariada per Felipe Garín, l’exposició està integrada per obres, que daten d’entre els segles XVI i XX, algunes de les quals han sigut restaurades amb motiu d’esta mostra. Distribuïdes de manera temàtica, destaca la col·lecció pictòrica, en la que destaquen obres de pintors com José Benlliure, Ramos Artal, Genaro Lahuerta, Joaquín Michavila o Ramón Stolz. Un segon bloc temàtic de la mostra està protagonitzat per peces de taulelleria dels segles XVIII i XIX amb presència tant de referències a temes vicentins com a escenes populars de l’època. La mostra es completa amb documents referits a distints moments clau en la història de la institució, i altres 5 peces de referència religiosa.
 
La col·lecció artística del Col·legi Imperial es caracteritza per la diversitat de gèneres, estils i èpoques que respon a la singularitat del seu origen. Esta col·lecció s’ha anat formant al llarg dels seus sis segles d’història de manera aleatòria o circumstancial, perquè entre els fins de la institució mai va figurar la creació d’una col·lecció artística. Els fons més antics procedixen d’encàrrecs, llegats o herències dels molts benefactors que la institució ha tingut en estos 600 anys d’existència. Els fons més recents deriven de les obres deixades al Col·legi Imperial per aquells artistes que van exposar en les crides Salas Sant Vicent, que la institució tenia prop de la seua seu a València i els beneficis de la qual servien per a ajudar al sosteniment del centre. Entre ells figuren Giner Bueno, Bronchú, Luis Giner Valls o Agustín Alegre. Algunes de les obres poden procedir de les subhastes que, amb més o menys periodicitat, es realitzaven per a ajuda del col·legi.
Orphanus Custoditus arriba a Sagunt després de la seua exposició en el Centre Cultural Bancaixa de València des del 7 d’octubre del 2010 fins al 9 de gener del 2011.
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.