FB_VAL_ByN_RGB
Exposició

Picasso: Retrats de Jacqueline i l’àlbum Jacovsky

Data
Del 07/03/2013 al 26/05/2013
Centre
Sala d'exposicions "Casa Garcerán"
Colón, 23, Segorbe

Fundació Bancaixa presenta a Segorbe l’exposició Picasso: Retrats de Jacqueline i l’àlbum Jacovski, una nova proposta cultural que es podrà veure en la Casa Garcerán fins al pròxim 26 de maig. La mostra, que té lloc coincidint amb la celebració enguany del 40 aniversari de la defunció de Pablo Picasso, està comisariada per Juan Carret, doctor en Història per la Universitat Complutense de Madrid i professor tutor d’Història de l’Art de la Universitat Nacional d’Educació a Distància, i reunix una selecció de 29 gravats procedents dels fons de la Col·lecció Bancaixa, que permeten contemplar 7 obres firmades per Pablo Picasso i altres 22 pertanyents a alguns dels artistes més importants del moviment artístic dels anys 30.

En concret, l’exposició es compon de dos seccions. En la primera d’elles s’inclou una selecció de 6 linogravats realitzats per Picasso amb retrats de Jacqueline Roque, la seua última esposa. Durant quasi vint anys la va retratar repetidament i en 1962 es comptabilitzen més de setanta retrats de Jacqueline, apareixent sempre individualitzada, observada, quasi espiada per l’atenta mirada de Picasso, a vegades delicadament realista i, en altres, esquematitzada fins a l’extrem. En concret, les obres que es poden veure en l’exposició són Retrato de Jacqueline con sombrero de paja; Retrato estilizado de Jacqueline; Retrato de Jacqueline con los cabellos lisos; Jacqueline con cinta, de frente; Jacqueline con sombrero negro; i Retrato de Jacqueline de frente. Els linogravats es caracteritzen pels seus colors vibrants, el seu traçat exquisit i la seua inspiració cubista.

L’exposició inclou, d’altra banda, l’obra àlbum Jacovski, un llibre il·lustrat amb 23 gravats i realitzat per diversos artistes l’any 1935, entre els que es troba Pablo Picasso. Este exemplar inclou obres firmades dels artistes més importants de l’avantguarda surrealista i abstracta dels anys 30, com Arp, Chirico, Calder, Erni, Max Ernst, Luis Fernández, Giacometti, Ghika, Julio González, Helió, Kandinski, Léger, Lipchitz, Magnelli, Miró, Nicholson, Ozenfant, Seligman, Taeuber-Arp, torres-Torres-García, Vulliamy i Zadkine. El llibre es va realitzar amb l’objectiu de finançar l’obra de Jacovski, 24 assajos, que versava sobre tots estos artistes i que finalment no es va arribar a publicar per problemes amb l’editor, qui va desaparéixer amb els diners recaptats. L’àlbum Jokovski es compon de fulles en blanc cosides per a contindre els gravats, amb un breu prefaci de Jacovski en el que es mescla el menyspreu per la vida parisenca de l’època i el pressentiment dels horrors de la guerra que ell veia pròxima. En el seu origen, el llibre no va ser enquadernat, per la qual cosa els gravats poden ser exposats amb facilitat.

Amb motiu d’esta mostra, s’ha editat un fullet de distribució gratuïta amb textos explicatius sobre el contingut de l’exposició. La mostra és d’entrada gratuïta i pot visitar-se en la Casa Garcerán de Segorbe els divendres i dissabtes, de 17 a 20 hores, i els diumenges i festius, de 12 a 13,30h i de 17 a 20 hores.

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.