Exposició

Picasso. Suite Vollard

Data
Del 30/09/2010 al 28/11/2010
Centre

,
 
Bancaixa presenta en Torrent  una de les obres mestres en el context de tota la producció artística de Picasso al llarg de la seua vida, no sols de la seua obra gravada. L’exposició Picasso. Suite Vollard. Col·lecció Bancaixa, organitzada per Bancaixa en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrent, romandrà oberta en l’Espai Metropolità d’Art de Torrent (Emat) des del 30 de setembre fins al 28 de novembre. Esta mostra acosta al públic els gravats que integren la Suite Vollard, considerada una de les sèries gràfiques més importants de la història de l’art, només comparable en qualitat i extensió als gravats realitzats anteriorment per Goya o Rembrandt.
 
Comisariada per Juan Carret, l’exposició mostra els cent gravats que conformen la Suite Vollard, nom que rep d’un dels marxants més actius i importants en la difusió en els mercats internacionals de l’obra de l’artista espanyol: Ambroise Vollard. Esta sèrie va ser la primera col·lecció d’obra gràfica de Picasso adquirida per Bancaixa l’any 1994 a la galeria Louise Leiris. La continuïtat, a partir d’eixe moment, en les adquisicions d’altres sèries del pintor ha convertit a Bancaixa en l’entitat  privada que posseïx a nivell internacional més obra gràfica d’este artista espanyol amb més d’1.400 obres i més de 100 llibres il·lustrats. La sèrie Suite Vollard de la Col·lecció Bancaixa és, a més, una de les poques col·leccions completes de gravats que hi ha del genial artista.
 
Els cobres de la Suite Vollard van ser gravats per Picasso entre els anys 1930 i 1937 davall l’impuls del marxant Ambroise Vollard, per a qui va gravar estos cobres. En la sèrie es troben reflectits els temes centrals de tota l’obra picassiana. No obstant, quatre eixos destaquen en el conjunt de la Suite Vollard: El taller de l’escultor, El minotaure, Rembrandt i La batalla de l’amor. Alguns dels temes tenen el seu origen remot en un relat breu d’Honoré de Balzac, titulat Li Chef-d’oeuvre inconnu (L’obra mestra desconeguda, 1831), la lectura del qual va impressionar profundament Picasso. En este relat es narra l’esforç d’un pintor per atrapar la vida mateixa a través de la bellesa femenina i planteja premonitòriament els orígens de l’art modern, del que Picasso serà un dels principals forjadors.
 
Picasso va practicar en la Suite Vollard la quasi totalitat de les tècniques de gravat, sent les més habituals l’aiguafort i la punta seca, encara que també va recórrer al burí. No obstant, de la tècnica de què va traure un major profit va ser de l’aiguatinta al sucre, que va utilitzar en els últims gravats de la sèrie.
 
L’exposició, d’entrada gratuïta, romandrà oberta al públic en l’Emat (Avinguda al Vedat 103, 4a planta, Torrent) en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 14 hores i de 16:30 a 20:30 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores.
 
 
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.