Exposició

Protagonistas en la Casa Garcerán de Sogorb

Data
Del 20/06/2019 al 18/08/2019
Centre
Sala d'exposicions "Casa Garcerán"
Colón, 23, Sogorb

Fundació Bancaixa presenta a Sogorb l’exposició Protagonistas, que podrà visitar-se fins a 18 d’agost a la Casa Garcerán. La mostra recull 38 retrats fotogràfics realitzats per l’artista valenciana Lola Calzada, que ha captat amb l’objectiu de la seua cambra la mirada de persones amb discapacitat intel·lectual, la majoria amb Síndrome de Down, del Centre Ocupacional Koynos de Godella (València).

L’exposició fotogràfica pretén donar visibilitat al col·lectiu de persones amb discapacitat i sensibilitzar a la societat sobre el protagonisme individual que cadascuna d’estes persones té dins del col·lectiu. Protagonistas dóna així un espai propi a cada persona i crea un arxiu viu de caràcters i singularitats. Recreant el retrat pictòric, cada protagonista d’esta sèrie transmet, amb un teló negre com a únic fons, els seus gestos, la seua mirada, la seua essència i la seua identitat.

Lola Calzada aborda este projecte des d’una perspectiva molt personal, ja que la seua germana, Sonia Calzada, té Síndrome de Down. De fet, ella és una de les protagonistes d’aquests retrats i forma part també del Centre Ocupacional Koynos.

La cooperativa valenciana Koynos és una entitat sense ànim de lucre fundada en 1977 per un grup de famílies de persones amb Síndrome de Down. En origen, l’activitat principal es va centrar en el Centre d’Educació Especial, però amb el pas dels anys s’han anat obrint noves vies de suport per als alumnes que acaben la seua etapa escolar, com el Centre Ocupacional. Koynos té com a missió la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual a través de la promoció i la creació de serveis i activitats que contribueixen al desenvolupament de les seues habilitats.

Lola Calzada (Burjassot, 1970) és llicenciada en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i tècnic superior en fotografia artística per l’Escola Superior d’Art i Disseny de València. Està especialitza en projectes de pintura i en fotografia. Treballa com a artista, dissenyadora i fotògrafa des de 2001 i al llarg de la seua trajectòria professional ha organitzat diverses exposicions individuals i col·lectives i ha rebut també nombrosos premis i reconeixements. A més, institucions de la Comunitat Valenciana com l’Ateneu Mercantil de València, Fundació Bancaixa, Col·lecció CAM o l’Institut Municipal de Cultura de Burjassot, entre altres, compten amb obra de Lola Calzada entre els seus fons artístics.

La mostra, d’entrada gratuïta, es pot visitar divendres i vespres de festiu de 18 a 21 hores, i dissabtes, diumenges i festius d’11.00 a 13.30 i de 18 a 21 hores.

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.