Fitxa tècnica

Títol
Bodegó amb flors i fruites, Bodegó amb flors i llima
Any
1790
Autor
Ferrer Miñana / José
Dimensions
26,5 × 39 cm
Material
Oli sobre taula
Serie
Segle XVIII

José Ferrer nascut a l’Alcora, Castelló, va iniciar la seua formació artística amb son pare, Vicente Ferrer Beltrán, pintor de porcellana de la Reial Fàbrica de l’Alcora, fundada per D. Buenaventura Abarca de Bolea y Ximénez de Urrea, ix Comte d’Aranda, el 1727, completant els seus estudis a l’escola d’aprenents de la fàbrica de porcellana.

Ferrer és un un dels primers alumnes que es van matricular a la Classe de Flors i Ornaments de l’Acadèmia de Sant Carles de València, com així ho testifica la seua participació en 1779 en el primer concurs de la Sala de Flors. En 1780 va marxar a l’Alcora per treballar com a mestre principal de pintura de la Reial Fàbrica de Ceràmica i en 1781 va crear la fàbrica de ceràmica de Ribesalbes.

En la primera obra, José Ferrer ens ofereix una composició formada per fruites fresques, flors i fruites seques perfectament harmonitzades sobre una taula coberta per un tovalles blanques. La gerra de vidre amb flors, entre les que s’aprecien tulipes, roses, anemones i esperons de cavaller, a més d’una taronja i dues nous es disposen sobre un plat de ceràmica de  l’Alcora. Sobre les tovalles es troben dues nous, una oberta, un xanglot de dàtils i algunes branques d’heura florida. Tot el conjunt està realitzat amb una gran detall i precisió, producte d’un amatent i acurat estudi del natural.

Igual com en el cas anterior, Ferrer ens mostra una composició molt simplificada formada per diferents fruites, entre les quals destaca el xanglot de raïm de l’esquerra i un llima amb part de la seua corfa despresa, que es disposen, entorn d’una rosa, sobre un plat de ceràmica. Tot el conjunt es troba sobre un tauler de què pengen cintes blaves. En ambdós casos els bodegons no compten amb una escenografia ambiental, tal vegada amb la intenció de no desviar la mirada de l’espectador del focus central. Només la tonalitat contrastada del fons i la il·luminació serveixen per a crear una certa atmosfera de l’estança en què situa els bodegons.

Altres obres de la colecció

Virgen de los Desamparados
Mare de Déu dels Desemparats
Eximero / Joaquín, Segle XVIII
Florera
Espinós Navarro / Benito, Segle XVIII
Petxines de la col·legiata de Xàtiva
Vergara Ximeno / José, Segle XVIII
Sèrie Vestits d’Espanya
Camarón Meliá / José, Segle XVIII
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.