Sant Joan Evangelista

Sant Joan Evangelista, ca. 1545-1550

Fitxa tècnica

Títol
Sant Joan Evangelista
Any
ca. 1545-1550
Autor
Joan de Joanes
Dimensions
93,2 × 55,3 cm
Clase
Pintura
Material
Oli sobre taula
Soporte
Taula
Serie
Segles XV-XVI

Sant Joan Evangelista, com és tradició, apareix representat com un jove imberbe, el més jove dels dotze apòstols. La seua figura dempeus, lleugerament decantada, en actitud de caminar, alhora que mira l’espectador de front i ens mostra en la seua mà dreta un dels seus atributs, la copa de verí, aquell que el màxim sacerdot del temple de Diana, a Efes, per posar a prova Joan li va dir que si bevia el verí que li oferia i no li ocorria res, creuria que el seu Déu era el vertader. Com autor d’un dels Evangelis i de l’Apocalipsi, subjecta amb l’altra un llibre, i a la seua dreta, als peus, albergada en el seu mantell, apareix l’àguila, el seu atribut simbòlic, que dirigeix la seua mirada a Sant Joan. Vist túnica rogenca i mantell blavós.

El rostre, delicat i de faccions molt tendres i juvenils, recorda els reproduïts a les seues famoses Immaculades, o a la taula de la Dormició de la Mare de Déu del retaule de la Font de la Figuera, on apareix també un model semblant al del rostre de Sant Joan Baptista, de la col·lecció Alcubierre.

La taula de Sant Joan Evangelista forma part d’un conjunt de quatre taules; les altres tres figures, també de cos sencer, són: Sant Joan Baptista, Sant Vicent Ferrer i Sant Bernat. Les dels Sants Joans tenen un paisatge de fons, ocupant el terç inferior de la taula, on apreciem una serralada menuda de muntanyes amb diferents degradacions de tonalitats blavoses que originen certa sensació de suau i ben resolta profunditat, i on s’adverteix una xicoteta ciutat. En les altres dues, les figures estan sobre un sòl enrajolat amb un ampit al darrere. S’ha plantejat que per les seues reduïdes dimensions formarien part del guardapols d’un mateix retaule, semblant en estructura, per exemple, al de la Font de la Figuera.

Van ser donades a conèixer el 1927, per C. de P. [Comte de Polentinos] en la seua visita al palau de la comtessa d’Alcubierre. Albi, en 1979, les va atribuir a Joan de Joanes, situant-les cronològicament pròximes al retaule citat de la Font de la Figuera i proposant com a data al voltant de 1545-1550, aproximadament, que per la nostra part subscrivim.

La taula de Sant Joan Evangelista va ser adquirida per la Fundació Bancaixa, anteriorment conservada a la col·lecció del Comte Alcubierre, de Madrid el 5 de novembre del 2006.

Altres obres de la colecció

Planctus Mariae de San Leocadio
Lamentació sobre Crist mort (Planctus Mariae)
San Leocadio / Felipe Pablo de, Segles XV-XVI
Lamentación ante Cristo Muerto
Lamentació davant Crist mort (Planctus Mariae)
Macip / Vicente, Segles XV-XVI
San Ignacio de Antioq
Sant Ignasi d’Antioquia
Joan de Joanes, Segles XV-XVI
La oración del huerto
L’Oració de l’hort
Maestro de Alzira, Segles XV-XVI
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.