Bancaixa reforestarà 200 hectàrees a Vilafranca en col•laboració amb l’ajuntament i ‘Plantem per al Planeta’

La campanya ‘Plantem per al Planeta’, que forma part del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), arriba a Vilafranca (Castelló) de la mà de l’Obra Social de Bancaixa. La col·laboració entre les tres institucions permetrà la creació del Bosc Bancaixa en el paratge Pla de Mossorro al municipi castellonenc, projecte amb el qual l’Obra Social de l’Entitat se suma a la campanya de reforestació i sensibilització mediambiental de l’ONU en tot el món, que ha superat el seu objectiu de 7.000 milions d’arbres plantats a finals de 2009.

El Bosc Bancaixa naixerà de la reforestació d’una superfície aproximada de 200 hectàrees al Pla de Mossorro, un terreny de muntanya pública de titularitat municipal on es realitzaran successives plantacions de les espècies pròpies de la zona, principalment carrasques, roures menuts i savina comuna, acompanyades en algunes zones per espècies arbustives com l’arç blanc i el cirerer de Santa Llúcia. El calendari de treball previst contempla realitzar, al llarg de diferents actuacions anuals, repoblacions en tota la superfície possible, segons les condicions prèvies del sòl. S’estima que s’hi podrà repoblar fins a un 60% de la superfície amb la plantació d’uns 45.000 arbres.

Esta actuació mediambiental va arrancar dissabte passat 17 d’abril amb una primera jornada de plantació al Pla del Mossorro, després dels acords de col·laboració firmats l’any passat: un entre la Fundació Bancaixa i ‘Plantem per al Planeta’ per a la realització de campanyes de sensibilització mediambiental a Castelló i València i la creació del Bosc Bancaixa; i un altre entre ‘Plantem per al Planeta’ i l’Ajuntament de Vilafranca pel qual la corporació municipal cedeix els terrenys públics on s’ubicarà el bosc. El desenvolupament del Bosc Bancaixa promourà, a més, la implicació i participació social per mitjà del voluntariat.

Pla del Mossorro

El paratge del Pla del Mossorro es troba a 5 km. al sud de Vilafranca. Ocupa un extens pla calcari, entre els 1.160 i 1.180 metres d’ altitud, rodejat per la Serra Brusca, a l’oest, i la Serra Negra, al sud-est. La zona està inclosa en el LIC (Lloc d’Importància Comunitària) “Alt Maestrat” de la Xarxa Natura 2000 europea, catalogació que reben aquells ecosistemes protegits amb l’objectiu de garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora locals.

El Pla del Mossorro és un paratge molt transformat per l’acció del ser humà i conserva un gran nombre de construccions de pedra seca d’excepcional valor sociocultural (refugis o casetes de pastor, corrals d’animals, pous, parets divisòries de propietats o vies pecuàries, etc.) que representen un museu etnològic del patrimoni de pedra seca.

Campanya ‘Plantem per al Planeta’

L’objectiu de la campanya ‘Plantem per al Planeta’ és la lluita contra el canvi climàtic i la sensibilització de la societat sobre la necessitat preservar el medi ambient, invitant les empreses, institucions i els ciutadans a participar de manera activa en la plantació d’arbres. En l’origen d’esta iniciativa del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient està la idea i l’impuls de Wangari Maathai, Premi Nobel de la Pau de 2004 i fundadora del Moviment Cinturó Verd de Kenya.

A finals de 2009, participants de 170 països havien plantat en el marc de la campanya més de 7.400 milions d’arbres, xifra que va superar molt la meta de 7.000 milions d’arbres per a la fi de l’any. De mantindre’s este èxit en 2010, la campanya dels mil milions d’arbres serà un significativa aportació a l’Any Mundial de la Diversitat Biològica 2010 en sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància de la diversitat biològica per al nostre benestar. Espanya és el país d’Europa occidental que més referma la campanya de l’ONU en contra del canvi climàtic. Dins dels països industrialitzats, Espanya se situa en segon lloc, just darrere dels Estats Units. En poc més d’un any, ‘Plantem per al Planeta-Espanya’ ha aconseguit la plantació de 47 milions d’arbres -1 arbre per habitant- i ha reunit compromisos per plantar un total de 140 milions d’arbres. Més informació en www.plantemosparaelplaneta.com .

Bancaixa i el Medi Ambient

Bancaixa, mitjançant la seua política de Responsabilitat Social Corporativa i la seua Obra Social, realitza nombroses actuacions dirigides a la conservació del medi ambient, sensibilitzant la seua plantilla amb el Voluntariat Corporatiu, i també la resta de la societat. La revista Mi Cartera de Inversión ha atorgat recentment a Bancaixa el Premi a la Millor Obra de Coneixement i Millora del Medi Ambient per la seua política mediambiental. Estos premis reconeixen els millors programes d’actuació social de les caixes d’estalvis.

Des de 2005 Bancaixa està adherida als Principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides i, més recentment, a programes de referència internacional en la lluita contra el canvi climàtic, com ‘Plantem per al Planeta’ i ‘Protecció del clima: la plataforma dels dirigents empresarials’, impulsats tots dos per les Nacions Unides. Dins d’esta estratègia, Bancaixa s’ha adherit també al projecte internacional ‘Carbon Disclosure Project’, dirigit als inversors institucionals amb l’objectiu de “promoure la transparència de les majors empreses en relació amb el canvi climàtic”.

D’altra banda, l’Entitat realitza un ús eficient dels recursos naturals per mitjà d’un Sistema de Gestió Ambiental per als edificis i oficines, d’acord amb la norma de certificació ISO 14001, amb un programa de certificació progressiva que permetrà anar estenent este model de referència a tots els centres de treball.

A més, ofereix productes i servicis responsables i innovadors que permeten als clients, fonamentalment empreses, complir amb les millors pràctiques mediambientals disponibles, entre les quals destaquen el servici d’assessorament mediambiental, els distints convenis mantinguts amb les Administracions Públiques per afavorir estes actuacions i línies pròpies de finançament per a energies renovables i projectes emprenedors.

Un altre dels objectius de Bancaixa en matèria de desenvolupament sostenible és la promoció de comportaments empresarials respectuosos amb l’entorn amb la incorporació i exigència, si fa el cas, de requisits mediambientals específics amb la Política de Compres i del ràting mediambiental, respectivament.

Finalment, l’Entitat tracta de formar i sensibilitzar els empleats i la societat en el seu conjunt en el respecte de l’entorn natural, mitjançant distints programes educatius i formatius desenvolupats tant internament com per la Fundació Bancaixa i la Fundació Caixa Castelló, gràcies als convenis de conservació de la naturalesa i a l’impuls del voluntariat ambiental.

Contacte

Premsa Fundació Bancaixa
96 064 58 46
email

comunicacion@fundacionbancaja.es

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.