Exposició

El disseny i la modernitat. Pioners del disseny en la indústria valenciana del moble (1898-1986)

Data
Del 23/09/2022 al 27/11/2022
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)
Horari

De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores.

Dilluns tancat, excepte festiu i vespra de festiu.

Normes de visita a l'exposició.

Entrades

General: 7 euros.

Reduïda: 4 euros (pensionistes, aturats, persones amb diversitat funcional, estudiants de 13 a 26 anys i famílies nombroses).

Gratuïta (menors de 12 anys).

Venda d'entrades en la taquilla (plaça Tetuan, 23). Cada entrada permet l'accés a totes les exposicions vigents en aquest moment en la Fundació Bancaixa.

Les entrades comprades al matí són vàlides fins a les 14 h i les comprades a la vesprada fins a les 20.30 h.

Visites comentades

Públic general

  • Duració: 50 minuts.
  • Assistència mínima de 6 persones per sessió per a la realització de l'activitat.
  • Preu: 5€ + Entrada exposició.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

Grups 

  • Duració: 50 minuts.
  • Sessions: dimarts: 10 h, 11 h, 12 h, 17 h, 18 h i 19 h / dimecres: 10 h, 11 h i 12 h.
  • Aforament màxim 25 persones.
  • Informació i reserves: visitascomentadas@fundacionbancaja.es.

Fundació Bancaixa presenta l’exposició El disseny i la modernitat. Pioners del disseny en la indústria valenciana del moble (1898 – 1986), realitzada en el marc de World Design Capital València 2022, que ofereix un recorregut cronològic per alguns de les fites que han marcat l’origen i evolució d’una activitat industrial que des de València es va convertir en referència internacional al llarg del segle XX apostant pel millor disseny.

L’exposició parteix de l’inici del procés d’industrialització en el moble a la fi del segle XIX quan alguns industrials valencians es van convertir en pioners del disseny amb el desenvolupament de producte propi en un context en el qual el pas d’activitat artesanal a industrial a Espanya es basava en l’estratègia de còpia o reproducció de referències estrangeres. Va ser el cas de Ventura Feliu, Juan Martínez-Medina, GASISA, Mariner, Mariano García, José Martínez Peris, Federico Giner o José Pons Pedro, entre altres.

El recorregut expositiu avança cap als primers intents de modernització entre 1955 i 1970 amb l’arribada del disseny modern a la societat espanyola i a la indústria del moble de la mà de l’interiorisme naval, que va ser també un espai de connexió amb l’avantguarda artística amb creadors com Michavila o Alfaro. L’obertura cap a Europa i els EUA en els 60 va suposar la recuperació del contacte amb el disseny internacional i l’inici del camí cap a la modernització a través de les apostes empresarials i el treball com a dissenyadors de Rafael García i José Martínez-Medina.

El triomf del disseny centra la secció final de la mostra amb una revisió del seu important desenvolupament entre 1970 i 1986 a partir l’obertura cap a Europa i l’impuls de vocacions personals enfocades al disseny amb joves creadors que es van sumar a la generació anterior com Xavier Bordils, Grup Nuc (Lola Castelló, Vicent Martínez, Daniel Nebot i Luis Adelantado), José Miguel Martínez-Medina, Grup Caps i Mans (Eduardo Albors, José Juan Belda, Jorge Luna i Carlos Albert), entre altres.

L’exposició reuneix 56 peces emblemàtiques de mobiliari valencià i més de 60 documents (cartells, dibuixos, plans, esbossos, catàlegs…), que donen testimoniatge de la fructífera aliança entre el disseny i la indústria valenciana del moble durant nou dècades. Aquestes peces conviuen en la mostra amb obres d’artistes valencians, que van tindre relació amb el sector de manera directa o indirecta com José María Yturralde, Manuel Hernández Mompó, Andreu Alfaro, Joaquín Michavila, Vicente Ortí, Amadeo Gabino Úbeda. També s’exposen obres de cartellistes com Josep Renau, Vicente Canet, Molina Gallent, Ruperto Sánchez i Álvaro Miralles.

El conjunt de peces presentades, entres les que es troben algunes de la col·lecció de la Fundació Bancaixa, procedeix de prestadors com Arxiu Valencià del Disseny, Fundació Caixa Vinaròs-Espai Corbat, Museu Nacional d’Arts Decoratives, Autoritat Portuària de València en depòsit-en depòsit Càtedra Demetrio Ribes, Família Pons/Empresa Point, Federico Giner, Jordi Esteve, José Miguel Martínez-Medina, Julio Vives, Lola Castelló, Mariner, Vicente Martínez Medina, Vicente Ortí Mateu, Vicente Serrano i Xavier Bordils.

Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg amb reproducció de les peces exposades i textos d’experts en disseny com Xavier Giner, Manuel Lecuona, Julio Vives, Manuel Martínez Torán, Jordi Esteve i Chele Esteve.

Dins del seu programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa desenvoluparà tallers escolars per a acostar l’exposició a alumnes d’últim curs d’educació infantil, primària, secundària, i batxillerat. Les activitats complementàries inclouen també tallers dirigits a persones amb discapacitat i persones en risc d’exclusió social.

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Vídeos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.

Documents

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.