Exposició

El paisatge en el segle XX

Data
Del 28/09/2016 al 07/01/2017
Centre
Sala d'Exposicions Glorieta
Plaça Cronista Chabret, 6. Soterrani, Sagunt

Fundació Bancaixa presenta a Sagunt l’exposició El paisatge en el segle XX. Obres de la Col·lecció Fundació Bancaixa, una nova proposta cultural que compta amb la col·laboració de Saggas i que es podrà visitar en la Sala d’Exposicions Glorieta fins al pròxim 7 de gener.

La mostra reunix una selecció de 54 obres pertanyents als fons de la Col·lecció Fundació Bancaixa que aborden el gènere artístic del paisatge valencià en el segle XX amb treballs d’artistes reconeguts com Michavila, Genaro Lahuerta o Rosa Torres, entre molts altres. El recorregut pel muntatge expositiu se centra en sis blocs que repassen des de l’escola paisatgística de principis de segle fins als nostres dies, quan la pintura contemporània de paisatge a València s’ha d’interpretar com l’actualització de la dita tradició, en alguns casos en clau de reivindicació ecològica de la bellesa del paisatge.

Així, la mostra s’inicia amb L’escola luminista valenciana, que es caracteritza per la captació instantània i lumínica del paisatge i que està representada per obres de José Navarro Llorens, Antonio Gomar i Gomar, Enrique Martínez Cubells i Pedro Ferrer Calatayud. A continuació, es mostra El paisatge renovat dels anys 60 i 70, que se centra en la renovació de l’estil postsorollista i en un acostament a les avantguardes, amb obres de Genaro Lahuerta, Luis Arcas, Francisco Lozano, Juan Bautista Porcar, Pedro de Valencia, Francisco Sebastián Rodríguez, José Hernández Calatayud, José Amerigo Salazar, Juan Domínguez González “Progreso”, Pedro Cámara, Vicente García Ferrando i Adolfo Francés. També hi ha un espai dedicat a Joaquín Michavila, com a exponent essencial d’eixa generació d’artistes de postguerra que van buscar l’alliberament estètic i la renovació del llenguatge paisatgístic valencià. El recorregut continua amb Les avantguardes valencianes i el paisatge, amb obres que se situen en l’abstracció i en els conceptes de crítica social i reflexió representats per Agustín Albalat Iranzo, Benjamín Palencia, Eusebio Sempere, Manuel Hernandez Mompó i Rafael Armengol. Ja quasi al final del recorregut es troba el bloc El paisatge a partir dels anys 80, que mostra diversitat de perspectives, tant figuratives com abstractes. Una convivència que es veu en els treballs d’artistes com Carmen Grau, Javier Calvo, Vicente Peris, Francisco Sebastán Nicolau, Rosa Torres, Susi Lizondo o Carolina Ferrer. Finalment, l’exposició finalitza amb Ecologia i paisatge, que analitza com artistes contemporanis actuals reivindiquen la importància de la naturalesa i la necessitat de la seua protecció per mitjà de les diferents manifestacions artístiques. És el cas de treballs com el d’Adrià Pina, José Sanleón o Horacio Silva.

A més, s’ha editat un catàleg que arreplega les reproduccions de les obres que formen part de l’exposició. La mostra es pot visitar en la sala d’Exposicions Glorieta de Sagunt amb entrada gratuïta i en horari de dimarts a dissabte, de 17 a 21 h.

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.