Exposició

Exposició “Fets d’aigua”, Aigües de València

Data
Del 07/10/2015 al 03/01/2016
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)

L’exposició “Fets d’Aigua, 125 aniversari d’Aigües de València”, en el Centre Cultural Bancaixa, proposa al visitant un recorregut de 125 anys perquè comprove fins a quin punt s’ha transformat València i l’empresa que des de 1890 s’encarrega del subministrament d’aigua potable de la ciutat: AIGÜES DE VALÈNCIA.

El comissari de l’exposició, commemorativa de l’aniversari del Grup Aigües, és Josep Torrent qui ha liderat un projecte global en què en tot moment han participat jubilats i empleats del Grup, associacions, institucions i mitjans de comunicació, entre altres.

Esta mostra, comissariada per Josep Torrent, compta amb un fons documental de quasi 2.000 fotografies, més de 4 hores de pel·lícules i vídeos, a més d’importants documents sonors, molts d’ells rescatats del passat, gràcies a una ímproba labor de documentació i restauració. Per a arreplegar per primera vegada estos testimonis, inèdits en molts casos, ha sigut necessari el treball durant molts mesos així com la col·laboració de nombroses institucions, associacions i mitjans de comunicació: Generalitat Valenciana, Ajuntament de València, Diputació de València, Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Tribunal de les Aigües, Associació de Jubilats d’Aigües de València, Agència EFE, Cadena SER, Las Provincias, Levante-EMV, RTVE, entre altres.

L’exposició està dividida en diverses àrees tematitzades d’estos 125 anys d’història:

MÉS D’UN SEGLE DE VIDA

A través de sis pantalles tàctils i les seues projeccions en la paret, és possible recórrer la història dels 125 anys del Grup Aigües de València i la seua participació en la  transformació de la societat valenciana. Durant esta visita en el temps, és possible visualitzar distints moments del passat (fets esportius, les desgràcies de la Guerra Civil, l’enterrament de Blasco Ibáñez, els èxits del cine espanyol a Hollywood, els canvis urbanístics i arquitectònics en la ciutat de València, la riuada…). Una visita al passat que ens permet entendre millor el present a través de la conversió del llit del Túria en un jardí i el Pla Sud per a evitar riuades.

PASSAT, PRESENT I FUTUR: EL REPTE DE L’AIGUA

Al llarg de l’exposició, antics treballadors d’Aigües de València ens conten les seues experiències en la complexa gestió de l’aigua quan la tecnologia era impensable. Especialistes en diversos camps dels recursos hídrics ens donen la seua opinió sobre l’ús racional de l’aigua i, amb el president del grup, Eugenio Calabuig, reflexionen sobre les exigències del futur.

DIDÀCTICA DE L’AIGUA

‘Fets d’Aigua’ és un espai per a conéixer el cicle de l’aigua, conéixer la importància en les nostres vides i les tècniques que fan possible que l’aigua arribe a les nostres cases. Un lloc on descobrir de forma amena i didàctica els diferents mitjans amb què es tracten els recursos hídrics que després s’empren en l’agricultura, la indústria i en els nostres domicilis.

EL TRIBUNAL DE LES AIGÜES

Finalment, l’exposició reproduïx i coneix el Tribunal de les Aigües de la Vega de València com el que és, la més antiga institució de justícia existent a Europa i una de què els valencians tenen en més alta estima. El Tribunal de les Aigües s’encarrega de controlar l’ús eficient de les huit séquies mare que prenen el seu cabal del riu Túria. Des del marge dret del riu sorgixen les séquies de Quart, Benàger i Faitanar; Mislata-Xirivella, Favara i Rovella. I des del marge esquerre les de Tormos, Mestalla i Rascanya. El Tribunal de les Aigües es reunix tots els dijous a les 12 enfront de la porta dels Apòstols de la catedral de València per a impartir una justícia irrevocable que, des de fa segles, vénen acceptant els que allí són jutjats.

Visites guiades a l’origen del Grup Aigües

Per a facilitar la reserva de col·lectius socials i centres escolars, el Grup Aigües ha creat la pàgina web www.hechosdeagua.es, on podran reservar directament els millors horaris per a realitzar les visites guiades. Com a complement a estes, els grups interessats també podran descobrir els secrets de La Presa (Manises), la planta potabilitzadora més antiga d’Europa, en funcionament.

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.