Exposició

Les màquines de Leonardo Da Vinci

Data
Del 19/01/2010 al 22/03/2010
Centre
Sala d'Exposicions Glorieta
Plaça Cronista Chabret, 6. Soterrani, Sagunt
Bancaixa presenta a Sagunt l’exposició “Les Màquines de Leonardo Da Vinci”, una retrospectiva amb alguns dels invents de terra, mar i aire que este geni del Renaixement italià va crear, i que l’han consagrat com un dels personatges clau en la història de la humanitat. La mostra permet contemplar una col·lecció de 20 màquines que van ser plasmades en els quaderns de Leonardo Dóna Vinci, i que han sigut reproduïdes a gran escala a partir de còdexs i gravats. L’exposició romandrà oberta en la Sala d’Exposicions Glorieta des del 19 de gener fins al 22 de març del 2010.

“Les Màquines de Leonardo” planteja un recorregut per alguns dels dissenys de maquinària ideats per este home del Renaixement, ajudant al visitant a descobrir una de les facetes més sorprenents d’este home prolífic i gran estudiós que va cultivar sabers tan distints com la pintura, les matemàtiques, l’anatomia o la botànica. A més, la seua faceta d’enginyer li va portar a dissenyar màquines, ferramentes, rellotges, automatismes, mesuradors, barcos i instruments musicals. La present mostra reunix alguns dels seus invents més sorprenents, com els seus avanços en l’àmbit de l’aeronàutica (ales batents), responent així al constant desig de l’home per volar. Un invent que va constituir una autèntica revolució en el seu temps.

L’exposició s’organitza en una sèrie de blocs temàtics. Un primer apartat, dedicat a l’aire, reunix objectes tan sorprenents com són les ales batents o l’helicòpter, elements que convertixen Leonardo en un autèntic visionari avançat al seu temps. El seu caràcter precursor també queda patent en altres creacions seues com són el barco de pal·les o l’escafandre, reunides en l’apartat sobre l’aigua, precedents del submarí i que ens demostren la complexitat dels seus experiments i el seu excepcional clarividència.

Invents com la grua-torre i la d’engranatge i caragol, junt amb l’ascensor de maneta, són un exemple dels avanços realitzats per Dóna Vinci en l’àmbit del trasllat i transport d’objectes. L’hodòmetre (un instrument que permetia mesurar les distàncies), l’entalladora de llimes, la màquina transformadora de moviment continu a altern –també coneguda com a biela- i l’automòbil sintètic són altres dels objectes presents en la mostra. Les maquetes, esbossos i plans completen este excepcional catàleg d’elements que permet al visitant indagar en les claus dels principals invents de Leonardo.

El recorregut per l’exposició projecta algunes de les múltiples qualitats que este geni posseïa, entre elles, una desenvolupada capacitat d’observació, un esperit curiós i pràctic, i la contínua experimentació. L’originalitat és també un tret que configura la personalitat apassionant, la d’un home que va saber com avançar-se al seu temps.

La producció d’esta mostra ha necessitat quatre anys de treball per a elaborar els plans de construcció de les peces i investigar els mecanismes de funcionament dels invents presentats en l’exposició, i sis mesos més per a reconstruir les màquines.

 

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.