Exposició

Orphanus Custoditus. 600 aniversari del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens de Sant Vicent Ferrer

Data
Del 07/10/2010 al 09/01/2011
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)

Bancaixa presenta a València la mostra  Orphanus Custoditus, una exposició que saca a la llum la col·lecció artística del Col·legi Imperial de Xiquets Òrfens de Sant Vicent Ferrer en el marc del seu 600 aniversari, contextualitzant les diferents èpoques en què la institució beneficoeducativa ha desenvolupat la seua obra social. La mostra trasllada a la societat la labor realitzada en pro de la infància desfavorida, al llarg dels seus sis segles d’història, a través d’una selecció de pintura, taulelleria i documentació, junt amb altres importants peces de la institució com la major relíquia de Sant Vicent Ferrer existent a Espanya, l’os ràdio del braç dret, tot això propietat del Col·legi Imperial. Orphanus Custoditus s’exposa en la Sala Picasso del Centre Cultural Bancaixa des del 7 d’octubre del 2010 fins al 9 de gener del 2011.

 

Comisariada per Felipe Garín, l’exposició està integrada per un conjunt de 116 obres, que daten d’entre els segles XVI i XX, algunes de les quals han sigut restaurades amb motiu d’esta mostra. Distribuïdes de manera temàtica, destaca la col·lecció pictòrica present en la mostra amb 50 quadros, entre els que sobreïxen els firmats per pintors com José Benlliure, Ramos Artal, Genaro Lahuerta, Joaquín Michavila o Ramón Stolz. Un segon bloc temàtic de la mostra està dedicat a una selecció de 48 peces de taulelleria dels segles XVIII i XIX amb presència tant de referències a temes vicentins com a escenes populars de l’època. La mostra es completa amb 13 documents referits a distints moments clau en la història de la institució, i altres 5 peces de referència religiosa, entre les que es troba la relíquia de Sant Vicent Ferrer o la Mare de Déu del Xiquet Perdut, popularment coneguda com a Mare de Déu del Clau, que data del segle XV i que està present en l’exposició procedent de l’Església de Sant Joan Baptista de Caudiel (Castelló).

 

La col·lecció artística del Col·legi Imperial es caracteritza per la diversitat de gèneres, estils i èpoques que respon a la singularitat del seu origen. Esta col·lecció s’ha anat formant al llarg dels seus sis segles d’història de manera aleatòria o circumstancial, perquè entre els fins de la institució mai va figurar la creació d’una col·lecció artística. Els fons més antics procedixen d’encàrrecs, llegats o herències dels molts benefactors que la institució ha tingut en estos 600 anys d’existència. Els fons més recents deriven de les obres deixades al Col·legi Imperial per aquells artistes que van exposar en les crides Salas Sant Vicent, que la institució tenia prop de la seua seu a València i els beneficis de la qual servien per a ajudar al sosteniment del centre. Entre ells figuren Giner Bueno, Bronchú, Luis Giner Valls o Agustín Alegre. Algunes de les obres poden procedir de les subhastes que, amb més o menys periodicitat, es realitzaven per a ajuda del col·legi.

 

La vessant didàctica està també present en l’exposició amb la possibilitat de concertar visites amb reserva prèvia per part dels centres escolars a través del correu electrònic secretària.internet@fundacionbancaja.es. Bancaixa, amb motiu de l’exposició, ha editat un cartell-fullet, explicatiu de la història i els fons artístics del Col·legi Imperial que es distribuïx gratuïtament.

 

L’exposició pot visitar-se de forma gratuïta en la Sala Picasso del Centre Cultural Bancaixa de València (Plaça Tetuan, 23), de dilluns a diumenge de 9 a 21 hores ininterrompudament.

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.