Exposició

Tresors artístics de la Diputació a la Sala Glorieta de Sagunt de la Fundació Bancaixa

Data
Del 14/03/2019 al 14/07/2019
Centre
Sala d'Exposicions Glorieta
Plaça Cronista Chabret, 6. Soterrani, Sagunt

L’exposició itinerant ‘Memòria de la Modernitat’, que recull els tresors artístics de la Diputacióde València, obri les seues portes al públic a Sagunt amb novetats destacades com ‘L’últim dia de Sagunt’, de Francesc Domingo, ‘Conte d’hivern’, d’Isabel Tristán, o ‘Retrat d’una dama’, d’Agustí Esteve.

La mostra, que inclou obres de Sorolla, Pinazo i Equip Crònica, entre altres artistes que engrandeixen la col·lecció de la Diputació, podrà visitar-se fins al 14 de juliol a la Sala Glorieta de la Fundació Bancaixa, cedida a l’Ajuntament per a albergar aquesta selecció del patrimoni artístic provincial, en horari de 17 a 21 hores els dies laborables, els dissabtes de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores.

En aquesta selecció no podien faltar peces vinculades a la capital del Camp de Morvedre, com ‘L’últim dia de Sagunt’, de Francesc Domingo, o ‘Somni sobre les ruïnes de Sagunt’ (1953), d’Agustí Albalat, obres inspirades en l’època romana d’esta ciutat; així com els quadres ‘Conte d’hivern’, d’Isabel Tristán, i ‘Juan a la taula’, de Victoria Civera, totes dues artistes procedents del Port de Sagunt.

Una altra de les novetats d’aquesta mostra és la incorporació, per primera vegada, de ‘Retrat d’una dama’ (1806), d’Agustí Esteve, considerat un dels millors retratistes espanyols de finals del segle XVIII i principis del XIX. De la mateixa manera, reuneix fins a quatre Sorolla, entre ells ‘El Palleter’; ‘El guardavías’, d’Ignasi Pinazo i Camarlench; ‘Escola de París’, d’Equip Crònica; ‘El cristo crucificat amb la Mare de Déu i Sant Joan’, de Francisco Ribalta; o ‘Retrat de l’Arquebisbe de València Francisco Ximénez del Río’, de Vicent López, entre altres quadres rellevants.

‘Memòria de la Modernitat’ fa un recorregut per la història de l’art valencià des del gòtic fins a l’actualitat, amb especial atenció als segles XIX i XX. Així mateix, dedica un espai per a donar visibilitat a les dones artistes, moltes d’elles becades per la Diputació. En aquest sentit, la selecció de Sagunt és la que inclou més peces de dones artistes, amb nou obres.

En paraules d’un dels comissaris de ‘Memòria de la Modernitat’, Felipe Jerez, el que caracteritza la mostra és precisament “la seua riquesa i varietat tant d’estils com d’èpoques”. Es tracta d’“un constant diàleg entre el passat i el progrés, que agrupa en el mateix espai una combinació d’obres d’artistes tan variats com Equip Crònica, Francisco Ribalta o José María Yturralde”, segons explica el comissari.

Des que va obrir les seues portes a Requena i després de fer escala a Alzira, Gandia i Ontinyent, prop de 50.000 persones han pogut gaudir dels tresors artístics de la Diputació, a través d’una variada selecció del patrimoni de la corporació provincial, que compta amb més de 4.500 creacions artístiques entre pintures, dibuixos, escultures i gravats.

‘Memória de la Modernitat’ es complementa amb una sèrie d’activitats paral·leles gratuïtes, com a visites guiades, taules redones, diàlegs amb les obres o tallers didàctics familiars i escolars, així com visites comarcals que, en aquest cas, acostaran l’art a tota la comarca del Camp de Morvedre.

Documents

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.