Fitxa tècnica

Títol
Somni i mentida de Franco
Any
1937
Autor
Picasso / Pablo (Ruiz)
Material
Gravat sobre paper
Serie
Segle XX: art contemporani internacional

L’adhesió de Picasso a la causa republicana va constituir una evident aposta en favor de la llibertat del seu país. Pocs mesos abans d’iniciar el Guernica, les últimes vinyetes enllacen amb la iconografia d’aquesta pintura, el 8 i 9 de gener, Picasso va realitzar Somni i mentida de Franco. La seqüència a manera d’un còmic ha de ser “llegida” de dreta a esquerra, perquè en la impressió quedà invertida, és una acerada sàtira contra el general Franco, a qui fa objecte d’un grotesc escarni.

En aquesta virulenta sàtira es presenta el dictador cobdiciosament instal·lat en la mentida en lloc de la veritat, exercint la seua acció destructiva, deforme i agitat de manera grotesca: Franco demolint l’estàtua de la República, Franco agenollat davant una moneda d’un duro, Franco cavalcant sobre un porc …

Tots els exemplars van ser venuts per a benefici del fons de socors de la República Espanyola. El seu sentir davant la guerra queda expressat per les seues pròpies paraules, manuscrites a la carpeta: «Crits de xiquets, crits de dones, crits d’ocells, crits de flors, crits de fustes i de pedres, crits de rajoles, crits de mobles, de llits, de cadires, de cortines, de trastos, de gats, de papers, crits d’olors que s’agafen un a un altre, crits de fum que punxa l’home dels crits que es couen al calder…».

Se’n van editar mil d’exemplars: cent cinquanta exemplars sobre paper xina apegat sobre paper japó imperial, i vuit-cents cinquanta exemplars sobre paper verjurat de Montval.

La carpeta conté dues estampes (317 × 420 mm) realitzades amb la tècnica de l’aiguafort i aiguatinta, datades 8 gener 1937 i 9 gener 1937 – 7 juny 37. Signades a llapis i numerades 1/150 a 150/150. Amb el segell reproduint la signatura de Picasso numerades 1/850 a 850/850. 590 × 405 mm 4 fulls. L’exemplar número 548/850 forma part de la Col·lecció Fundació Bancaixa. Amb l’autorització de Picasso, l’Oficina de Relacions Culturals de l’Ambaixada d’Espanya a París del Govern Republicà va editar un llibre amb una part de la tirada d’aquestes dues estampes, que van ser retallades en divuit fragments i cada un apegat sobre paper japó imperial (285 × 380 mm): cent cinquanta exemplars sobre paper xina apegat sobre paper japó, signats amb el segell reproduint la signatura de Picasso i numerats de l’1 al 150; vuit-cents cinquanta exemplars sobre paper verjurat de Montval. Mesura cada full 290 x 385 mm i està compost de 26 fulls.

La impressió tipogràfica es va realitzar a París el juny de 1937. Impremta no coneguda. L’estampació dels gravats calcogràfics es va fer al taller de Roger Lacourière de París.

Altres obres de la colecció

Sin título
Sense títol
Förg / Günther, Segle XX: art contemporani internacional
Esther, Lotty, Hannah and Ginny
Esther, Lotty, Hannah and Ginny
Opie / Julian, Segle XX: art contemporani internacional
Tríptico de los dos horizontes
Tríptic dels dos horitzons
Navarro Baldeweg / Juan, Segle XX: art contemporani internacional
L’escalier de flore
Picasso / Pablo (Ruiz), Segle XX: art contemporani internacional
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.