El Betlem Bancaixa arriba a Tarragona

El tinent d’alcalde de Tarragona, Sergi de los Ríos; el president de la Cambra de Tarragona, Albert Abelló; el president de l’Associació de Venedors, Albert Ribot; i el director de la Unitat de Negoci de Bancaixa a Catalunya, Jordi Calsina, han presentat aquest matí el Betlem Bancaixa, que estarà exposat aquest Nadal al Mercat de Tarragona.

El Betlem Bancaixa, que enguany compleix el seu dotzé aniversari, ofereix una representació espectacular dels primers moments de la vida de Jesús de Natzaret.

Els horaris de visita seran de dilluns a diumenge de 10.00 a 21.00 hores ininterrompudament, des del 29 de novembre de 2008 fins al 6 de gener de 2009. Els dies nadalencs festius i les vespres de festa tindran un horari especial.

L’entrada és gratuïta i lliure. Les escoles i associacions podran fer reserves per visitar el betlem en determinades franges horàries (tots els dies de 10.00 a 12.00 hores) a través de la pàgina web de l’Obra Social de Bancaixa ( www.fundacionbancaja.es).

 

Muntatge del betlem

Els treballs d’instal·lació del Betlem Bancaixa començaran la setmana que ve i comptaran amb un total de més de 50 operaris, entre els quals hi ha 30 especialistes de diferents disciplines.

El betlem s’exposa cada any en una ciutat d’Espanya, i per aquest motiu, Bancaixa posa en marxa un protocol d’actuació en el transport de les peces a fi de preservar la seguretat de les figures. En aquest sentit, tots els elements del betlem es transportaran amb 14 tràilers fins a la seu del Mercat de Tarragona.

Des que el 1996 es va exposar per primera vegada a València, el Betlem Bancaixa ha recorregut ja les ciutats d’Alacant, Sogorb (Castelló), Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Castelló, Albacete, Las Palmas de Gran Canaria i Sevilla, on centenars de milers de persones han pogut gaudir de les més de 1.200 figures creades per artistes de prestigi reconegut com José Luis Mayo i José Luis Català.

L’admiració que el betlem causa entre la ciutadania als llocs on s’exhibeix va permetre fa dos anys recuperar la figura central, el Naixement, que va ser sostreta per uns jóvens en una gamberrada. Gràcies a la sensibilitat dels ciutadans que van demostrar la seua protesta pel que havia passat amb l’enviament de nombroses cartes de crítica cap als autors del fet als mitjans de comunicació, així com al suport per part dels professionals de la premsa, tot va quedar en una anècdota.

 

Iniciativa de la plantilla de Bancaixa

La idea de fer el Betlem Bancaixa va ser d’un empleat, Ramón Tamarit, que juntament amb altres companys de la plantilla van traslladar la seua il·lusió pel projecte a la direcció de l’entitat.

La monumental obra va tardar sis anys a realitzar-se. La fase de documentació es va prolongar des de 1990 fins a 1993, mentre que la realització material del betlem va comportar tres anys d’intensos treballs, que van acabar el 1996, any en què es va organitzar la primera exposició.

Per a l’elaboració tècnica de l’obra es van invertir més de 10.000 hores de treball, en les quals es van utilitzar 6.000 kg d’escaiola, 1.000 kg d’espart, 300 kg de pintura, 200 kg de claus i 175 kg de cola.

El betlem fa un recorregut cronològic pels primers anys de la vida de Jesús, i mostra a l’espectador quatre escenes del que va passar fa més de 2.000 anys: l’anunciació a Natzaret, el naixement de Jesús a Betlem, l’adoració dels Reis Mags i els pastors, i la fugida a Egipte davant l’assetjament d’Herodes.

 

Contacte

Premsa Fundació Bancaixa
96 064 58 46
email

comunicacion@fundacionbancaja.es

Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.