Exposició

Pinazo. De la gran tradició al modernisme: el retrat

Data
Del 04/10/2016 al 05/02/2017
Centre
Fundació Bancaixa
Plaça de Tetuan, 23 ,València (Valencia)

La Generalitat i la Fundació Bancaixa rendixen homenatge al pintor valencià Ignacio Pinazo Camarlench amb una exposició que mostra l’evolució de l’artista, que amb fortes referències de la tradició pictòrica va anar explorant noves tècniques refermant-se com un precursor del modernisme. L’exposició, que tindran doble seu en el Museu de Belles Arts de València i Fundació Bancaixa, se centra en la història i el retrat en l’obra del pintor i estarà oberta al públic des del 4 d’octubre fins al 8 de gener de 2017.

En el Museu de Belles Arts es podrà veure l’exposició ‘Pinazo. La història i el retrat. De la gran tradició al modernisme’. Esta proposta inclou 79 obres que pertanyen, d’una banda, al cicle evolutiu de la seua pintura històrica i, d’una altra, al cicle biològic de la imatge del pintor des de la tradició al modernisme. De les obres que es mostren en el Museu de Belles Arts cal destacar que s’exhibixen per primera vegada a València, ‘Últims moments del rei el senyor Jaume’ (en la versió que va ser premiada en l’Exposició Nacional de 1881 i que és propietat del Museu del Prado), ‘La Caridad’ (pertanyent al MNAC) i cinc peces més (dos autoretrats, el retrat de Federico Vañó, un nu masculí i un anacoreta).

En la Fundació Bancaixa, amb la col·laboració de BNP Paribas Wealth Management, es podrà visitar la mostra ‘Pinazo. De la gran tradició al modernisme: el retrat’, integrada per 52 obres procedents d’una vintena de col·leccions públiques i privades que mostren la importància del retrat en l’obra de Pinazo, una disciplina pictòrica clau en la producció de l’artista valencià i que li va valdre el màxim reconeixement.

En esta seu s’exhibixen per primera vegada en els últims cinquanta anys els retrats de ‘María Pampló’, ‘María Teresa Laval’, ‘El tio Capa’, ‘la Comtessa de Trénor’ i dos retrats d’Emilia Marqués. I per primera vegada es poden contemplar junts la sèrie de retrats de la ‘Família Jaumandreu’.

L’exposició mostra al pintor valencià que va saber desenvolupar un nou discurs pictòric sense oblidar les seues afinitats amb mestres com Velázquez, Ribera o Goya. Ignacio Pinazo Camarlench es presenta en esta exposició com un pintor audaç, amb fortes referències a la tradició pictòrica llegida i interpretada a través del seu coneixement de les col·leccions del Museu de Belles Arts de València, capaç d’enfrontar-se amb austers mitjans als nous problemes plàstics que s’anunciaven a finals del segle XIX i hàbil per a finalitzar un període de pintura històrica, proposant relats que connecten amb el present tant des de punts de vista simbòlics com a plàstics.

En l’exposició han col·laborat amb la cessió d’obres el Museu del Prado, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), la Diputació de València, la Casa Museu Pinazo, el Museu Sorolla, l’Ajuntament de Godella, el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, el Congrés dels Diputats, el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, el Cercle de Belles Arts de València, Lo Rat Penat, el Museu Municipal d’Alzira i col·leccionistes privats, a més dels fons del propi Museu de Belles Arts de València i de la Fundació Bancaixa.

Fotos

Per favor, accepte les cookies d' estadístiques, màrqueting per a veure este element.
Si vols estar a l’última inscriu-te a la nostra newsletter.